Στα νοτιοδυτικά της κοινότητας, βρίσκεται το ξωκλήσι των 318 Αγίων Πατέρων, το οποίο έτυχε συντήρησης από το Τμήμα Αρχαιοτήτων και κηρύχθηκε Μνημείο. Στο εσωτερικό του σώζονται παλιές τοιχογραφίες.

Ειδικότερα, πρόκειται για ένα Σπήλαιο σκαμμένο σε ένα βράχο, στο οποίο υπάρχει τάφος με τα οστά των Αγίων. Στο υπόλοιπο μέρος υπάρχουν τοιχογραφίες. Εορτάζει κάθε 5η Κυριακή μετά την Ανάσταση. Επίσης κάθε Δευτέρα του Πάσχα γίνεται δοξολογία στο χώρο του Σπηλαίου. Τους παλιούς καιρούς, το Σπήλαιο αποτελούσε χώρο προσκυνήματος και μαζεύονταν προσκυνητές από τα γύρω χωριά.

Σύμφωνα με την παράδοση, οι πατέρες της Δ΄ Οικουμενικής Συνόδου, καθώς έφευγαν από τη Μ. Ασία και έπλεαν ανοιχτά της Κύπρου, μια μεγάλη θαλασσοταραχή τους έβγαλε στον κόλπο του Πισσουρίου. Η παράδοση αναφέρει πως καθώς έβγαιναν στην ακτή ήταν τόσο σκοτεινά που είπαν: «είναι σκοτεινά πισσούρι» εξ ου και το χωριό με την ονομασία Πισσούρι. Στη συνέχεια, προχώρησαν ενδότερα και συνάντησαν την επόμενη κοινότητα. Εκεί άκουσαν το πρώτο λάλημα του αλέκτορα, γι’ αυτό και η κοινότητα εκεί ονομάστηκε Αλέκτορα. Συνεχίζοντας, έφθασαν στην επόμενη κοινότητα όπου ίδρυσαν μοναστήρι. Της Αποστολής ηγείτο ο Αρχιμανδρίτης, σ’ αυτό το βαθμό ιεροσύνης οφείλει το όνομα του, το χωριό μας.

Πηγή:
Κοινοτικό Συμβούλιο Αρχιμανδρίτας